LevandulovaBabovka - Naša levanduľa

 Hľadaj na stránke 
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

 
 


Levanduľová bábovka

článok prevzatý zo stránky bioblogerinas.sk , resp. bol priložený na našu Facebook - stránku


Ako sa pečie levanduľová bábovka : Dada Baroková

Po pravde nie som práve vyznávačom zdravej kuchyne. Preto náš prvý recept vlastne nebude až taký zdravý, bude skôr zdravší. Upečieme si sladkú a azda trochu netradičnú bábovku – ochutenú Provensálskom, teda levanduľou. :)

Suroviny:

3 vajíčka
2 hrnčeky jemnej celozrnnej múky
1 hrnček trstinového cukru
½ balíčka prášku do pečiva
1 polievková lyžica vanilkového cukru
1 veľký téglik bieleho jogurtu (370 – 375 ml)
za hrsť čerstvých alebo sušených levanduľových kvetov





Postup:

1. Ako sa pečie naša špeciálna levanduľová bábovka? Jednoducho! Najskôr spolu zmiešame všetky sypké suroviny – múku a cukor, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Najlepšie podomácky vyrobený – kedy do sklenenej nádoby nasypeme cukor, pridáme do neho vanilkové semiačka z jedného vanilkového struku a nakoniec aj samotný struk nakrájaný na väčšie kúsky – podľa toho, v akej veľkej nádobe ho máme. Cukor občas pretrepeme, hotový bude po troch-štyroch týždňoch, no prakticky ho môžeme použiť aj ihneď.




2. K sypkým surovinám pridáme biely jogurt a vajíčka, dôkladne vymiešame na hladké cesto.



3. Na záver do cesta primiešame malú hrsť levandule – sušených levanduľových kvetov alebo ešte lepšie čerstvých. Pokojne môžeme použiť zmes na levanduľový čaj ako ja – za predpokladu, že tiež obsahuje iba levanduľové kvety. Na zvýraznenie levanduľovej vône môžeme do cesta pridať aj kvapku stopercentne prírodného levanduľového esenciálneho oleja. Bábovka bude vďaka levanduli krásne voňavá a získa zaujímavú chuť. Levanduľa je však pomerne výrazná, preto sa snažte neprehnať to s ňou, v ceste by ju malo byť cítim len jemne, kdesi na pozadí – pozor, aby Vaša bábovka nebola prisilná! :D








4. Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vlejeme pripravené cesto a pečieme v dobre vyhriatej rúre na 180°C asi 45 minút. Rešpektujeme však aj skúsenosti s vlastnou rúrou na pečenie, prípadne sa môžeme za pomoci špáradla uistiť, či je bábovka upečená aj zvnútra. Upečenú bábovku necháme 10 minút chladnúť vo forme, následne vyklopíme.

5. Bábovku na záver môžeme decentne pocukriť. Najväčší maškrtníci si môžu na bábovku pripraviť aj sladkú levanduľovú polevu. Stačí dohladka zmiešať ½ hrnčeka práškového cukru s lyžicou citrónovej šťavy a lyžicou levanduľového čaju. Ak chceme polevu tekutejšiu, podľa potreby ju doriedime levanduľovým čajom.





Nech Vám levanduľová bábovka chutí!

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky